Jak należy układać dietę? Jagoda Podkowska, dietetyk sportowy, przedstawia dziesięć najważniejszych zasad, jakimi powinni kierować się młodzi piłkarze.

Dziesięć najważniejszych zasad diety piłkarza:

1. Dbajcie o odpowiednie nawodnienie – powinniście wypijać w ciągu dnia około dwa litry wody oraz odpowiednią ilość płynów w trakcie treningu,

2. Każdy spożywany posiłek powinien zawierać białka w jak najlepszej postaci,

3. Każdy spożywany posiłek powinien zawierać węglowodany w jak najlepszej postaci,

4. Każdy spożywany posiłek powinien zawierać tłuszcze w jak najlepszej postaci,

5. Ilość i regularność w spożywaniu posiłków – dostarczajcie organizmowi zbilansowany posiłek co 2-3 godziny,

6. Nie zapominajcie o śniadaniu. To najważniejszy posiłek dnia,

7. Owoce i warzywa powinny się znajdować w każdym waszym posiłku. Ważne żeby łączyć białka z owocami i warzywami,

8. Ostatni posiłek przed snem powinniście spożywać na dwie godziny przed snem. Posiłek nie może być zbyt ciężki, żeby organizm nie był skupiony na trawieniu, ale mógł odpoczywać,

9. Na pewnym etapie trenowania możecie rozważyć suplementację określonych składników pokarmowych. Takie rozwiązanie jest skierowane do nastoletnich zawodników. Koniecznie jednak trzeba skonsultować się z trenerem i specjalistą,

10. To, co jecie, buduje wasze ciało. Wybierając posiłki unikajcie fast-foodów, cukierków, napojów kolorowych gazowanych, tłustych i ciężkich potraw.

Masz problem z obejrzeniem wideo? Zobacz je na naszym kanale YouTube