Odpowiednio skomponowana dieta jest bardzo ważna dla sportowców. Może im pomóc zoptymalizować wyniki, przyspieszyć proces regeneracji, utrzymać odpowiednią masę ciała, unikać kontuzji, jak również i chorób dietozależnych, których ryzyko wzrasta po ukończeniu kariery sportowej.

Jednocześnie prawidłowe żywienie dzieci powinno zapewnić im wszystkie niezbędne składniki odżywcze potrzebne do intensywnego wzrostu, takie jak: witaminy, składniki mineralne, białko, tłuszcz czy węglowodany. Co więcej, oprócz zapewnienia adekwatności żywieniowej, zdrowa dieta powinna również zapobiegać chorobom dietozależnym, w tym: otyłości, chorobom krążenia, nadciśnieniu, cukrzycy czy pewnym nowotworom.

Źródła energii
Istnieją 3 źródła energii w diecie człowieka: węglowodany, tłuszcz oraz białko.

Węglowodany
Eksperci na całym świecie są zgodni, że podstawowym źródłem energii dla sportowców powinny być węglowodany, a ich nieodpowiednia ilość prowadzi do pogorszenia formy fizycznej. Węglowodany są bezpośrednim źródłem energii podczas treningu, jak również uzupełniają pomiędzy sesjami treningowymi zapasy glikogenu w mięśniach, który stanowi rezerwę energii tworzoną przez nas organizm z węglowodanów.

Dlatego też odpowiednia ich ilość w diecie dzieci jest niezbędna zarówno przed treningami, w ich trakcie jak i po wysiłku fizycznym, ponieważ po wyczerpaniu zapasów glikogenu dziecko może zaczynać odczuwać zmęczenie. 

Najlepszym wyborem dla dzieci są produkty jednocześnie z dużą zawartością węglowodanów oraz wysoką gęstością odżywczą. Powinny one stanowić podstawę diety. Należą do nich produkty pełnoziarniste takiej jak: kasze, ryż naturalny, makarony pełnoziarniste, pieczywo razowe, owoce, koktajle owocowe, warzywa z dużą zawartością skrobii, np.: ziemniaki, dynia, produkty strączkowe (fasola, cieciorka, soczewica). 

Te produkty, oprócz węglowodanów, dostarczają wiele niezbędnych składników odżywczych. Należy unikać tzw. "pustych kalorii" węgolowodanowych, takich jak: cukier, słodkie napoje gazowane, itp.

Indywidualną podaż węglowodanów należy skonsultować z dietetykiem, ponieważ zalecenia są różne w zależności od wieku, płci i poziomu aktywności fizycznej dziecka.

W kolejnych odcinkach zostaną dokładnie omówione tłuszcze i białko.

mgr Małgorzata Desmond (fot. archiwum prywatne)
Autorem tekstu jest mgr Małgorzata Desmond, specjalista w dziedzinie Medycyny Żywienia i Dietetyki, absolwentka University of West London, London Imperial College oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego; prowadzi konsultacje z zakresu medycyny żywienia w Centrum Medycyny Żywienia w Carolina Medical Center.