Potrzebujesz rano energii? Przygotuj na śniadanie musli według przepisu Tomasza Leśniaka, szefa kuchni reprezentacji Polski i Sheraton Krakow Hotel.

Składniki:
100 g płatków owsianych
200 g jogurtu naturalnego
150 ml mleka
Sok z 1/2 pomarańczy
Sok z 1/2 cytryny
Skórka pomarańczowa
25 g miodu
250 g jabłka
20 g rodzynek
10 g ziaren słonecznika
10 g orzechów włoskich
10 g orzechów nerkowca
10 g pestek dyni
Niewielka ilość płatków pełnoziarnistych
Mango
Suszona morela
Kilka płatków suszonej żurawiny
40 ml oleju z pestek dyni
Świeże owoce (truskawki, maliny, borówka amerykańska)
Czerwone porzeczki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Przygotuj naczynie. Wsyp do niego płatki owsiane i wlej jogurt oraz oraz odrobinę mleka. Konsystencja powinna być trochę rzadka. Następnie dodaj odrobinę soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy i soku z cytryny. Żeby musli było bardziej aromatyczne zetrzyj trochę skórki pomarańczy, dodaj miód.

Obierz jabłko, zetrzyj do naczynia i wymieszaj całość. Dodaj rodzynki, ziarna słonecznika i rozdrobnione orzechy włoskie i orzechy nerkowca, a także pestki z dyni. Całość odstaw do lodówki na około dwanaście godzin.

Obierz mango i wymiksuj aż uzyskasz jednolitą masę. Przełóż do naczynia, w którym nastąpi podanie potrawy. Może być to np. wysoki kieliszek, jaki proponuje Tomasz Leśniak. Układaj warstwami mus z mango, płatki pełnoziarniste, przygotowane wcześniej musli, świeże owoce, pokrojoną suszoną morelę, suszoną żurawinę.

Na wierzch znów nałóż musli i udekoruj czerwoną porzeczką, pokrojonymi owocami i skrop olejem z pestek dyni.