W jaki sposób przygotować zdrowe, smaczne i oryginalne danie? Tomasz Leśniak, szef kuchni reprezentacji Polski i Sheraton Krakow Hotel przedstawia przepis na risotto z kurczakiem, suszonymi pomidorami i warzywami.

Składniki:
0,01 kg czosnku
0,05 kg szalotki (odmiana cebuli)
0,05 kg masła klarowanego
0,05 l oliwy z oliwek
0,05 kg suszonych pomidorów
0,4 kg ryżu na risotto (arborio)
0,3 kg piersi z kurczaka
Około 0,5 l bulionu drobiowego
0,1 kg warzyw sezonowych (blanszowane szparagi, mini kukurydze, mini marchewki)
0,1 kg sera koziego
0,1 kg parmezanu
szczypta soli i pieprzu
rukola i orzeszki pinii do przystrojenia

Sposób przygotowania potrawy:

Na początek pokrój w drobną kostkę szalotkę i czosnek. Kiedy to zrobisz, przygotuj garnek do gotowania i wlej do niego oliwę z oliwek oraz odrobinę masła klarowanego. Gdy oliwa się podgrzeje, wrzuć do garnka szalotkę oraz czosnek i podsmaż składniki na złoty kolor.

Kiedy szalotki będą już "zeszklone" dodaj ryż. Całość delikatnie praż. Zwróć uwagę, żeby obsmażyć ryż z każdej strony. Następnie wlej do garnka większą część bulionu i gotuj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Gdy ryż będzie się gotował, przygotuj pozostałe składniki – pokrój suszone pomidory, kurczaka, zblanszuj warzywa. Gdy risotto zacznie przybierać aksamitną konsystencję, dolej resztę bulionu.

Rozpocznij smażenie kurczaka na oliwie z oliwy i maśle klarowanym. Przypraw pieprzem i solą morską i dodaj suszone pomidory. Gdy obsmażysz kurczaka z każdej strony, zawartość patelni przełóż do garnka. Dodaj także część drobno pokrojonych warzyw. Resztę podsmaż na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.

Pod koniec gotowania, dodaj do garnka ser kozi, parmezan i mieszaj, aż uzyskasz aksamitną konsystencję. Gdy uznasz, że potrawa jest gotowa, przełóż na talerz i udekoruj warzywami, rukolą oraz orzeszkami pinii.

Masz problem z obejrzeniem wideo? Zobacz je na naszym kanale YouTube