Jednym z dań, jakie powinni spożywać piłkarze, są makarony bogate w węglowodany. Tomasz Leśniak, szef kuchni reprezentacji Polski, prezentuje domowy przepis na makaron pappardelle z czosnkiem, krewetkami, szalotką, szynką parmeńską, młodymi warzywami i suszonymi pomidorami.

Co Tomasz Leśniak serwował piłarzom przed meczem z Ukrainą? Zobcz wideo!

(fot. youtube.com)
Składniki:

Makaron pappardelle
200 g mąki typu 500
200 g mąki semolina Durum (z pszenicy twardej Durum)
4 jajka
szczypta soli
1 łyżka oliwy z oliwek Extra Virgin

Dodatki do makaronu
200 g krewetek tygrysich 16/20 ogony
4 plasterki szynki parmeńskiej
4 ząbki czosnku
2 szalotki
50 g suszonych pomidorów w oliwie z oliwek
200 g młodych warzyw sezonowych
rukola
parmezan
sól morska, pieprz czarny do smaku
oliwa z oliwek

(fot. youtube.com)
Sposób przygotowania potrawy:
Rozpocznij od przygotowania makaronu. Do naczynia od malaksera wsyp dwa rodzaje mąki, wbij jajka, dodaj szczyptę soli i oliwę z oliwek.

Całość miksuj przez około 3 minuty. Pomieszane ciasto przełóż na blat i zagniataj do momentu całkowitego połączenia się składników. Następnie rozwałkuj je i pokrój w szerokie paski.

Tak przygotowany makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy w oliwek, a następnie przecedź.

(fot. youtube.com)
Krewetki obierz, oczyść i pokrój. Szynkę parmeńską i suszone pomidory pokrój w paski. Szalotki obierz i pokrój w piórka, a obrany czosnek – w plasterki. Warzywa sezonowe obierz, zblanszuj i pokrój.

Na rozgrzaną patelnię wylej oliwę z oliwek, następnie podsmaż na złoty kolor czosnek i szalotki. Dodaj krewetki i szynkę parmeńską, podsmaż i dodaj pomidory oraz warzywa.

Całość podsmażaj przez 5 minut, dodaj makaron, odrobinę pieprzu i całość wymieszaj.

Tak przygotowany makaron podawaj z parmezanem, rukolą i świeżymi liśćmi szpinaku, posypany delikatnie dobrej jakości solą morską.



Tomasz Leśniak jest Szefem Kuchni Hotelu Sheraton w Krakowie.