W zimie bardzo często może dochodzić do niedoboru witaminy D w organizmie. Jak radzić sobie z taką sytuacją? Odpowiada dietetyk Jagoda Podkowska.

"Witamina słońca" ma m.in. duży wpływ na budowę kości, odpowiada za utrzymanie siły i masy mięśni oraz wspomaga układ odpornościowy. Produkowana jest, kiedy nasze ciało wystawiane jest na działanie promieni słonecznych. Zapotrzebowanie na tę witaminę bardzo trudno jest pokryć ze źródeł pokarmowych. Zimą należy więc zwracać na to dużą uwagę.

Źródłem witaminy D są ryby, oleje rybne – np. tran, żółtka jaj, a także wszelkiego rodzaju produkty, które są sztucznie wzbogacane w witaminę D – m.in. płatki śniadaniowe i różnego rodzaju produkty nabiałowe.

W związku z tym, że ciężko pokryć zapotrzebowania na witaminę z produktów naturalnych, warto rozważyć suplementację. – W takiej sytuacji trzeba się skonsultować z lekarzem, żeby ustalić dawkę, a także produkt, który będzie najlepszy – zaznaczyła Podkowska.